Evaluatie Achterhoek in Beweging

De 8 gemeenten in de Achterhoek zijn medio 2014 gestart met het project Achterhoek in Beweging: Gezonde Jeugd. Doel van dit project is om samen te werken aan een structurele preventie van overgewicht bij de jeugd. De hoofddoelstelling van het project is om de stijgende trend van het aandeel jeugdigen met overgewicht af te vlakken. Dit wordt nagestreefd door:

  1. 1. Het stimuleren van beweging en het ontmoedigen van veel televisie kijken, computeren of gamen;
  2. 2. Het stimuleren van gezonde voeding;
  3. 3. Het bevorderen van opvoedvaardigheden van de ouders.

Hoewel de gemeenten op regionaal niveau samenwerken, worden lokaal verschillende interventies uitgevoerd die aansluiten bij de lokale context. Zes gemeenten gaan concreet aan de slag met Beweegwijs, Beweegwijs Plus (een variant waarbij extra wordt ingezet op risicokinderen d.m.v. screening) of Leefwijs. Beweegwijs heeft als doel het tegengaan van bewegingsarmoede door het bevorderen van lichamelijke activiteit van kinderen tijdens het spelen, zodat de kans dat de beweegnorm wordt gehaald, toeneemt. Aan het spelen gedurende de schooldag wordt via een speelpleinmethode een kwaliteitsimpuls gegeven. 

De gemeenten hebben het Evaluatiebureau Publieke Gezondheid gevraagd om een evaluatievoorstel op regionaal niveau zodat efficient kan worden samen gewerkt en toch lokaal inzicht ontstaat. Deze informatie moet aansluiten bij eerder evaluatie-onderzoek rondom Beweegwijs en leiden tot praktisch toepasbare kennis voor lokale verantwoording. Uiteraard zullen concrete handvatten voor vervolg niet ontbreken.

Het Evaluatiebureau voert een nul- en eindmeting uit om veranderingen in beweeggedrag, voeding en de rol van ouders in kaart te brengen. De meting bestaat uit een korte digitale vragenlijst onder ouders van basisscholen die actief hebben deelgenomen aan het project. Waarschijnlijk zal de nulmeting eind oktober 2015 worden afgenomen.